ΤΑ ΙΕΡΑ ΛΕΙΨΑΝΑ

ΤΑ ΙΕΡΑ ΛΕΙΨΑΝΑ

Κύριο μέλημα τόσο των κτητόρων των βυζαντινών μονών όσο και των μοναχών, οι οποίοι συχνά επιδίδονταν κατά τη βυζαντινή περίοδο σε ιεραποδημίες στα μεγάλα βυζαντινά προσκυνήματα της χριστιανικής οικουμένης, υπήρξε ο πλουτισμός των Μονών τους με ιερά λείψανα, τα οποία, από τους πρώτους ήδη χριστιανικούς αιώνες θεωρούνταν «τιμιώτερα λίθων πολυτελών». Από την εποχή της ιδρύσεώς της ως σήμερα στη Μονή θησαυρίζονται αρκετά ιερά λείψανα, τα οποία φυλάσσονται σε ιερές λειψανοθήκες εντός του Ιερού Βήματος του Καθολικού. Από έγγραφα του Αρχείου της Μονής πληροφορούμαστε ότι αρκετές φορές μεταφέρθηκαν ιερά λείψανα εκτός της Moνής, είτε σε ζητείες για τη συλλογή χρημάτων, όταν η Μονή αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, είτε προς ευλογία, αγιασμό και ίαση των πιστών σε διάφορες πόλεις ή περιοχές, όπου καλούνταν, πράξη συνηθισμένη και στις μέρες μας.
Τα σημαντικότερα από τα διασωθέντα ανά τους αιώνες ιερά λείψανα που φυλάσσονται στη Μονή, είναι τα εξής:

- Τεμάχιο από τον άρραφο χιτώνα του Χριστού σε λειψανοθήκη, μαζί με διακοσμημένο με πολύτιμους λίθους Σταυρό, ο οποίος περιέχει τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου και φέρει ανάγλυφη τη μορφή του δωρητή του αυτοκράτορος Ανδρονίκου Β´ Παλαιολόγου στην κάθετη κεραία του.
- Η κάρα του οσίου Ιωαννικίου του εν Ολύμπω.
- Μέρος της κάρας του Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος, πατριάρχου Αλεξανδρείας.
- Μέρος της κάρας του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτου.
- Τεμάχια από τις κάρες των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού.
- Η δεξιά κνήμη και η δεξιά παλάμη του αποστόλου Ανδρέα.
- Μέρος της κνήμης του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.
- Το δεξί χέρι του οσίου Θεοφίλου του Μυροβλύτου, του Παντοκρατορινού.
- Τμήμα της χάλκινης ασπίδος του Αγίου Μερκουρίου, επισμαλτωμένο με την παράσταση της προσκυνήσεως των Μάγων.
- Η ωλένη με σάρκα της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος.
Από τον Μπάρσκυ μνημονεύονται και κάποια λείψανα, τα οποία δεν ευρίσκονται σήμερα στη Μονή, όπως το δάκτυλο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και ολόκληρο το χέρι της Αγίας Μητροδώρας.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *